Wonen

July 23, 2025

Steeds verder naar het Noorden: leven in de natuur is geen trend, maar toekomst

Een aanhoudende vraag naar woningen. Het is ook in Q1 en Q2 2025 een kenmerk van zowel de ‘reguliere’ woningmarkt als die op het platteland Daarnaast zijn er grote regionale verschillen in prijs (ontwikkeling). Hoewel de algehele huizenprijzen blijven stijgen, zijn er gebieden (vooral de grootstedelijke, zoals Amsterdam) waar de stijging al een jaar afvlakt of zelfs licht daalt, terwijl het platteland met Oost-Groningen en Zuid-Drenthe voorop, juist een stevige prijsstijging laten zien. Dat die trend verder doorzet, tonen de NVM/Brainbay cijfers van de Buitenstate woningmarkt van het afgelopen half jaar.

Zoekers in de Randstad lijken al langere tijd niet meer te slagen in het grootstedelijke en verleggen massaal hun grenzen naar kleinere gemeenten (ver) buiten de randstad waar de prijs-kwaliteit verhouding nog aantrekkelijk is.  Dat heeft er ook toe geleid dat de waardeontwikkeling sinds het begin van de Buitenstate registratie in 2019 in provincies als Drenthe (58%), Flevoland (58%), Groningen (60%) en Overijssel (62%) ook veel groter is dan het landelijk gemiddelde (45%).  Aangezien deze trend al enkele jaren gaande is, kan het niet anders of de prijzen op het platteland zijn ook stijgende. Neem nu Utrecht, altijd al een koploper, maar de mediane transactieprijzen zijn daar volgens NVM/Brainbay inmiddels gestegen naar 1.064.444 euro (5.579 euro per m2), terwijl Noord- en Zuid-Holland met respectievelijk 978.150 euro en 949.900 euro ook de miljoen aantikken. Vandaar dat steeds meer zoekers hun grenzen naar het noorden verleggen, naar gebieden als Groningen en Drenthe met mediane transactieprijzen van respectievelijk 500.500 euro en 624.422 euro.

Daarnaast doet een ander opmerkelijk fenomeen zich op het platteland voor. Waar altijd werd gedacht: in steden zijn kleinere woningen nodig en op het platteland is ruimte voor grotere huizen, blijken die laatste daar helemaal niet zo hard nodig te zijn. Demografische ontwikkelingen spelen daarbij een grote rol. Eenpersoonshuishoudens nemen in alle leeftijdsgroepen toe, en inmiddels zijn bijna de helft van alle huishoudens eenpersoonshuishoudens, terwijl we (teveel) grote huizen blijven bouwen. Buitenstate zet zich daarom al jaren in om herbestemming of splitsing van grotere huizen (boerderijen) te faciliteren.

‘We zien dat het platteland steeds meer divers wordt bewoond. Het aantal boeren neemt nog steeds af en de vrijkomende gebouwen lenen zich uitstekend voor gezinnen of kleinere huishoudens.’ aldus onze woning makelaars.